Inspiratie voor een inclusieve organisatie
In Nederland kampen naar schatting 2 miljoen mensen met een verslaving, variërend van een problematische afhankelijkheid van alcohol, drugs en medicatie tot verslavend gedrag zoals gokken en gamen. Verslaving kan ontstaan door genetische aanleg, psychische kwetsbaarheid, omgevingsinvloeden of traumatische gebeurtenissen.
Ook als werkgever kun je plotseling te maken krijgen met een medewerker die worstelt met een verslaving. Hoe ga je hier op een goede manier mee om, en wat is belangrijk in de begeleiding?
Het herkennen en bespreekbaar maken van verslaving op de werkvloer is essentieel om passende ondersteuning te bieden en uitval te voorkomen. Een open cultuur en gerichte begeleiding kunnen helpen bij herstel en duurzame inzetbaarheid. Laat je bijpraten op 12 mei.
Werkgevers, medewerkers en HRM’ers zijn van harte welkom!
Gastspreker
Alex Masseurs – Alex heeft een lange weg afgelegd. Jarenlang werkte hij als zelfstandige in de bouw en voerde eenzaam de strijd tegen verslaving. Zijn alcohol- en drugsgebruik bracht hem op de rand van de afgrond. Inmiddels leeft Alex al jaren in herstel en zet hij zijn ervaring in om anderen te ondersteunen.
Nu begeleidt hij ervaringsdeskundigen en traint hij werkgevers. Hij neemt interventies af en ontwikkelt ADM-beleid voor organisaties. Door zijn open, niet-veroordelende houding voelen mensen zich gehoord en durven zij zich kwetsbaar op te stellen.
Hoe zorg je er als werkgever voor dat herstel geen eenzame strijd is, maar een gezamenlijk proces naar een duurzame verandering?
Meld je aan voor de bijeenkomst op 12 mei.
Onderwerpen:
Uiteraard is er weer gelegenheid tot netwerken met andere deelnemers tijdens en na de bijeenkomst.
Wanneer : maandag 12 mei 2025
Hoe laat : van 17.00 tot 20.00 uur (inloop vanaf 16:50 uur)
Waar : Werkkracht, Molenstraat 80f in Ede (parkeren op Bunschoterplein)
De bijeenkomst is inclusief warm buffet.
We kijken uit naar je komst en zien je aanmelding graag tegemoet.