Ondernemer Kees Klomp van De Print Fabriek (DPF) in Renswoude zocht een nieuwe medewerker. Hij kwam terecht bij accountmanager Franka van Schuppen van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley. Zij had eigenlijk gelijk een goede kandidaat voor ogen. Binnen een week kwam Nagwa kennismaken en kon ze meteen aan de slag. Afkomst, dik of dun, kleur of het niet vloeiend Nederlands beheersen, Kees staat open voor elke nieuwe medewerker. Gemotiveerd zijn met een open instelling is hier het belangrijkst en dat is bij Nagwa absoluut aan de orde.

Nagwa (48) uit Syrië woont nu 4 jaar met haar gezin in Nederland nadat zij uit Syrië vluchtten. Familie en huis, alles lieten zij achter. Een moeilijke periode volgde, maar zij bouwden een nieuw leven op in Renswoude. Na verschillende banen werkt zij nu met plezier bij DPF. Vijf dagen in de week fietst zij naar haar werk.

Welkom
Bij DPF bedrukt Nagwa verschillende relatiegeschenken zoals doppers met tampon- en digitaledruk. ‘‘Ik ben heel blij met mijn collega’s. We hebben een fijn team en ik ben heel blij om in het bedrijf van Kees te werken. Iedereen is hier gelijk. Het is goed voor mij dat ik hier de Nederlandse taal beter leer spreken. Ik voelde mij gelijk thuis’’, vertelt Nagwa trots.

Sociaal ondernemen
Klomp is blij met de inzet van Nagwa. Hij vertelt: ‘’Het is mooi om te zien hoe snel Nagwa leert. Ik geloof niet dat ik in zo’n korte tijd de Arabische taal spreek wanneer ik naar Syrië moet vluchten. Mijn intentie is om haar een baan te bieden voor de komende jaren. Dit is wel afhankelijk van de tijd. DPF zit nou eenmaal in een grillige markt. Dat je subsidie krijgt bij de start is mooi, maar dat vind ik niet doorslaggevend. Ik heb meer mensen in het team die na een lange werkloze periode in dienst zijn gekomen. Eigenlijk zou dit ‘sociaal ondernemen’ heel normaal moeten zijn.’’

Hulp
Nagwa adviseert andere vluchtelingen eerst goed de taal te leren en dan echt de hulp aan te grijpen om werk te vinden, alleen lukt dit niet. ‘Ik ben heel goed geholpen door de gemeente en de kerk. De mensen van de kerk gaven ons advies en hielpen ons aan spullen.’ Kees vervolgt: ‘’Maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Nagwa is een intelligente dame en heeft een sterke mentaliteit. Mooi om haar in ons team te hebben’’.