Ga naar de inhoud

Fouad blij met deze kans

Drie maanden geleden kreeg Fouad (30) officieel de status van statushouder. Nadat hij drie jaar in verschillende AZC’s woonde, woont hij nu in Renswoude. Een nieuw hoofdstuk in zijn leven, met de wens om een plek op de arbeidsmarkt in Nederland te vinden. Ondertussen sprak ondernemer Kees Aalbers de burgemeester van Renswoude en liet haar weten dat hij openstaat voor medewerkers die wat extra begeleiding kunnen gebruiken, maar die ook iets kunnen toevoegen aan zijn bedrijf. Zij koppelde Aalbers aan accountmanager Franka van het WerkgeversServicepunt (WSP) en Franka stelde Fouad voor aan het metaalbedrijf van Kees en al snel bleek het een uitstekende match. In dit artikel vertelt Kees over zijn ervaringen, de kracht van inclusiviteit binnen zijn bedrijf en hoe de samenwerking met Fouad zich heeft ontwikkeld.

Honderddertig mensen werken dagelijks bij Aalbers Wico in de metaalbewerking, machinebouw en bouwkundige beveiliging. Een bedrijvig productiebedrijf die geen grote series produceert maar maatwerk voor onder andere magazijnen en de auto-industrie. Kees vertelt: ‘‘Na mijn vraag ging het heel snel. Fouad kwam al snel op gesprek. Heel eerlijk wisten we niet zo goed wat we konden verwachten qua taal- en cultuurverschil. Eerder deden we slechte ervaring op met een stagiair uit Syrië. Maar Fouad kwam binnen met een grote glimlach en sprak al best goed Nederlands. In Syrië was hij elektricien en hier in Nederland ging hij al snel naar de bibliotheek om de taal te leren. Het belangrijkste voor ons was zijn motivatie, hij wilde graag aan de slag in de voormontage. We startten met een proefperiode, daar hielp Franka ons bij en wij koppelde Fouad aan collega Alex om hem goed te begeleiden. Niks bijzonders dat doe je eigenlijk met iedereen die hier komt te werken. Ook krijgen we hulp van een anderstalige coach die net bij wat praktische zaken helpt. Goed dat we daar ook terecht kunnen met specifieke vragen. Fouad heeft nu bij ons een contract.

Cultuurverschil
Zelf heb ik op een schip over de hele wereld gewerkt. Dus de betekenis van cultuurverschillen op de werkvloer is mij niet onbekend. Het is belangrijk om de begeleiding goed te organiseren. Tsja en als het dan zo uitpakt als met Fouad dat is natuurlijk het mooiste. We hebben een goede werknemer aan hem. Een paar collega’s waren sceptisch maar de motivatie van Fouad zorgde snel voor een omslag. Op tijd komen was nooit een probleem. Hij werkt drie dagen in de week zodat hij het kan combineren met zijn inburgering. Later kunnen we zijn uren mogelijk uitbouwen. Over uitbouwen gesproken, er staat hier een verbouwing op de planning en we hebben de aannemer gevraagd of Fouad hierbij kan worden ingezet, mits Fouad dit wilt. Een mooie kans.

Taalontwikkeling en inclusieve technologie
Fouad leert hier de taal en volgt zelfs al een cursus kraanmachine tillen. Hij begrijpt de details misschien nog niet maar van de grote lijnen leert hij veel. Zo wordt hij steeds meer onderdeel van het team. Binnenkort volg ik de praktijksessie Vertaaloortjes, aangeboden door het WSP. Handig, niet alleen voor nieuwe personeelsleden, maar ook bij technische instructies. Laatst kregen we uitleg van een Italiaanse machineproducent in gebrekkig Engels – zo’n hulpmiddel kan dan goed van pas komen. Fijn dat we daarbij worden geholpen met een praktijksessie.’’

Kansen en ondersteuning
Accountmanager Franka van Schuppen vertelt: ‘‘Op het moment dat een werkgever bereid is anders te kijken naar hun personeelsvraag zijn er veel kansen. In de regio zijn er nog veel mensen zonder baan, die graag aan het werk willen. Mooi om dat bij elkaar te brengen. We helpen werkgevers kosteloos met advies over inclusief ondernemen, de mogelijkheden van subsidies, het invullen van vacatures en trainingen. Maar ook een proefperiode, een anderstalige coach of de inzet van taalkaarten kunnen helpen. We merken dat veel werkgevers denken dat bijvoorbeeld het aanvragen van een subsidie ingewikkeld is maar in de praktijk is dit veel eenvoudiger en we helpen je graag daarbij’’.

SOWIS-subsidie
Zo komt er bijvoorbeeld in de periode van 2 juni tot en met 30 september een nieuwe ronde SOWIS-subsidie. Deze subsidieregeling is er om werkgevers te ondersteunen voor het duurzaam in dienst te nemen van statushouders. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt werkgevers de mogelijkheid om daarvoor subsidie aan te vragen. Deze is bedoeld voor extra begeleiding van statushouders op de werkvloer gericht op het verkleinen van taal- en cultuurverschillen. Dit kan voor de eerste vier statushouders die een jaarcontract krijgen, oplopen tot wel € 24.000,- euro.