Dawit als glazenwasser in vaste dienst

Ondernemer Rik van der Woerd (28 jaar) onderneemt al vanaf zijn achttiende en biedt jongens als Dawit graag een kans. Dawit woont nu vier jaar in Nederland, samen met zijn moeder in Barneveld. Hij werkte een korte periode bij twee fastfoodketens, maar kreeg daar niet genoeg uren. Inmiddels werkt hij vier dagen per week als glazenwasser bij de lokale onderneming Rix Dienstverlening. Het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) koppelde en ondersteunt van der Woerd en Dawit.

Van der Woerd vertelt: ‘Ons team bestaat uit 10 personen waarvan er 8 mensen fulltime werken. Allemaal in vaste dienst. Toen ik 5 maanden geleden wel een nieuwe kracht kon gebruiken sprak ik Erik Hendriksen van de Oranjerie. Wij waren daar bezig met een klus en ik werd geholpen door een medewerker die ons goed ondersteunde. Erik vertelde dat hij een statushouder was en zo kwam ik op het idee ook iemand een kans te geven. Ik kwam terecht bij accountmanager Ricardo van Rooijen van het WSP’.

Verschil viaduct en aquaduct

Na een kennismakingsgesprek stelde Ricardo kandidaat Dawit aan ons voor. Het klikte en Dawit kon al snel aan de slag. Na een stage van een week en een proeftijd van een maand, is hij nu in vaste dienst bij ons. We werken voor 2500 klanten in Barneveld. Veel glazenwassers werken met de inzet van ZZP-ers. Ik werk graag met een vast team zodat ik weet wat ik aan iemand heb. Dawit heeft het goed naar zijn zin. Hij vertelt: ‘’Het is hier hard werken en best zwaar, vooral als het met een lange telescoop moet gebeuren. Maar ik heb aardige collega’s en ik vind het fijn om een salaris te verdienen. Ook leer ik de taal. ’’ Van der Woerd vult aan: ‘’Zeker, je weet nu het verschil tussen een viaduct en een aquaduct.’’

Ontwikkelen

Van der Woerd: ‘’Toen Dawit startte wist ik van tevoren dat de begeleiding meer aandacht en tijd kost. Maar dat vind ik juist iets een mooie toevoeging aan ons team. Naast de ontwikkeling van Dawit kunnen zijn collega’s zich ook ontwikkelen bij het leidinggeven aan hem. Je brengt veel tijd door op je werk dus het is van belang dat je daar op wat voor manier dan ook jezelf kan ontwikkelen. Dawit verzet veel werk. ‘Ik kan het echt iedere ondernemer adviseren.’’

Open houding

‘‘Dawit heeft een open en leergierige houding, dit werkt heel fijn. Twee jaar geleden had ik iemand aangenomen die ook meer aandacht nodig had door zijn autisme maar doordat hij het idee had alles al te weten, was dat geen klik. Met Dawit dus wel. Regelmatig heb ik contact met Ricardo van het WSP om de voortgang te bespreken. Binnenkort zet het WSP een jobcoach in om ons weer een stapje verder te helpen. De taal en cultuur vormen soms een barrière, dan is het fijn als we daar hulp bij krijgen. Dawit wil graag meubelmaker worden maar ook zijn rijbewijs halen. Is dit voor mij dan een handige investering? Hoe kunnen we de begeleiding nog beter doen? Zijn er zaken die hij duidelijker uitgelegd moet krijgen. Dat soort zaken bespreken we.’’

Motivatie

‘‘Naast mijn persoonlijke drive om mensen een werkplek te bieden waar zij zich in kunnen ontwikkelen, helpt de subsidie natuurlijk ook. Die motiveert mij extra om Dawit goed te begeleiden en de tijd hiervoor te nemen. De ene collega heeft hierin meer geduld dan de ander. Daar houd ik in mijn planning rekening mee. Leuk als Dawit nog lang bij Rix Dienstverlening werkt.’’