Hoe mooi is het om mensen kansen te bieden

Rianne (38) woont in Lunteren en werkt als HR adviseur bij Hazeleger Kaas. Een jaar geleden startte zij bij dit middelgroot bedrijf. Ze werkte bij een grote internationale organisatie en was toe aan een persoonlijkere bedrijfsvoering. Samen met accountmanager Sophie van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) zette ze in augustus een proefproject op waar inwoners een baankans krijgen bij Hazeleger Kaas. Inwoners voor wie het, om wat voor reden dan ook, niet vanzelfsprekend is een baan te hebben. De eerste nieuwe medewerker heeft in korte tijd veel stappen kunnen maken en krijgt binnenkort een contract. Rianne vertelt.

‘’Veel bedrijven halen arbeidskrachten uit het buitenland maar er zijn in Nederland nog genoeg mensen die aan de kant staan. Daar zetten wij ons graag voor in. Soms is er eerst een opstapje nodig. Voor die mensen hebben we een aparte werkplek. In een team van zes mensen pakken ze producten in onder begeleiding van Betsy. Betsy is heel bevlogen bij de begeleiding van dit team. Dit persoonlijke contact blijkt een succesformule. Twee middagen in de week doen mensen werkervaring op en leren zij alles wat bij het hebben van een baan komt kijken. We kozen bewust voor de middag omdat de ochtend echt heel zwaar blijkt te zijn, als je jaren niet hebt gewerkt. Dit is een eerste stap en daar vandaan kunnen mensen verder groeien. Binnen Hazeleger Kaas of bij een andere organisatie.

Begeleiding die past
Een jobcoach helpt ons daarbij. Omdat we merken dat juist de vertrouwensband die je opbouwt belangrijk is en vinden het zelf een waardevol onderdeel  van ons werk. Daarom volgen  Betsy en ik nu zelf de opleiding tot jobcoach. Voor de medewerkers in dit project kan alles heel spannend zijn. Zo is er bijvoorbeeld een dame die naar het werk gaan al een heftige stap vindt. Onderweg is ze dan al bijna vijf keer terug naar huis gefietst. Als je dat weet, kan je ze beter begeleiden. Omdat we veel verschillende verpakkingslijnen hebben kunnen mensen bij ons doorstromen.

Stappen zetten
Het is geweldig om te zien hoe het zelfvertrouwen van kandidaten groeit en een leven kan veranderen door het hebben van een baan. Zo startte er een jongen uit gemeente Barneveld in dit project. Hij was aan huis gebonden en durfde nergens naar toe. Sophie (WSP) stelde hem voorzichtig voor en wij hadden zoiets van; laat maar komen. Eerst werd hij door zijn moeder gebracht. Nu komt hij zelf op de fiets en werkt bij een verpakkingslijn met een vaste buddy. Hij werkt nu twee dagen, binnenkort komt daar een derde bij en kunnen we hem een arbeidscontract aanbieden. Dat is toch geweldig en een prachtig voorbeeld hoe dit project kan werken. Dit loopt natuurlijk niet altijd zo soepel en met sommige kandidaten is er geen match, of iemand komt niet opdagen. Dat hoort er ook bij.

Ondersteuning werkgever
Voor meer handvatten volgt Rianne ook de training Werk Onbeperkt, die het WSP aanbiedt in samenwerking met Werkkracht. Het is fijn om op deze manier te leren. Ik neem ook deel aan het werkgeverspanel van het WSP om met andere werkgevers in de regio te sparren. Ik ben heel trots op Betsy die dit project begeleidt en op iedereen die hier werkt. We zijn een groeiend productiebedrijf waar geld verdiend wordt maar we willen ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe mooi is het om dan stil te staan bij deze groep mensen.

Ik kan dit andere werkgevers zeker aanraden. Als je in mensen gelooft en een veilige omgeving en begeleiding biedt, dan gaat dit echt werken. Het WSP helpt ons daar graag bij. Kom gerust een kop koffiedrinken als je meer wilt weten.’’