Ik ben niet anders, ik ben Esther

Esther Vlastuin (44 jaar) uit Voorthuizen werkt als administratief medewerker en als tentamensurveillant bij de WUR, Wageningen University & Research. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Esther is gevoelig voor stress en kan niet zomaar overal aan het werk, zij valt onder het Doelgroepenregister. Een rustige werkomgeving is essentieel. Vanuit de Participatiewet biedt de WUR haar een baan. Wopkje de Kroon is de drijfveer binnen de Social Sciences Group van de WUR voor de invulling van deze wet. Taken uit verschillende functies worden samengevoegd voor vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking die ook een kans verdienen. Lees hier het verhaal van Esther en Wopkje.

Esther vertelt: ‘’Met een Heao-diploma op zak ging ik aan het werk in verschillende MBO-functies. Ik merkte dat stressbestendigheid bij veel banen essentieel is. Zo werkte ik bijvoorbeeld in de zorg waar je steeds meer in minder tijd moet doen. Ik kreeg van mijn collega’s soms letterlijk te horen dat zij harder moesten werken omdat ik minder werk kon verzetten. Dat vond ik echt heel vervelend. Mijn perfectionisme draagt niet bij aan een hoog werktempo. Als laatste werkte ik als postbezorger maar daar miste ik de uitdaging. Ik vroeg hulp bij de gemeente Barneveld en via het WerkgeversServicepunt werd mij deze vacature bij de WUR aangeboden. Gelijk bij het eerste gesprek met Wopkje was er een klik.’’

Zelfreflectie

Esther voert administratieve taken uit voor de examencommissie. Daarnaast helpt ze mee met de planning van de surveillanten, geeft ze instructies aan nieuwe surveillanten vanuit de doelgroep en ondersteunt zij Wopkje. Een mooie combinatie voor Esther. Met regelmaat spreekt zij een jobcoach en een bedrijfsarts voor zelfreflectie. ‘’Ik vind het heel moeilijk om mijn grenzen aan te geven, zij helpen mij daarbij. Het werk zelf kan ik prima zelfstandig. Ik werk 16 uur in 4 ochtenden. Ik ben heel blij met deze kans. Ik vind het belangrijk dat collega’s mij niet zien als anders, ik ben niet anders, ik ben Esther!’’

Kwaliteit

Wopkje vertelt: ‘’Esther levert een waardevolle bijdrage. Echt een mooi voorbeeld voor ons, ook om andere collega’s te overtuigen van hoe het kan werken met personeel uit het Doelgroepenregister. Het is belangrijk dat collega’s hiervoor openstaan. We werken dagelijks aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, dat is de missie van de WUR. Een divers en inclusief personeelsbestand hoort daar zeker bij. Belangrijk dat we daar verder stappen in zetten en meer mensen een kans kunnen bieden, die anders buiten de boot vallen. Kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. Vooroordelen zijn er genoeg maar echt niet nodig. Gewoon proberen. Het werkt net zoals met ieder ander.’’