Ik blijf lachen op het werk

Een tweede kans voor iedereen

Ondernemer Bart van Kruistum (40 jaar) bestiert samen met zijn zakelijk partner Johan van Amerongen het schilders- en glaszettersbedrijf van Kruistum en schildert met een team van 40 personen bij bedrijven en bij particulieren. Het grootste gedeelte van het team is in vaste dienst. Medewerker Tarek, oorspronkelijk uit Syrië, behoort ook tot deze groep. Voor van Kruistum is het  vanzelfsprekend om mensen, voor wie het hebben van een baan niet zomaar lukt, een kans te bieden. Lees hier zijn verhaal.

Via uitzender Het Werkt nu, IW4 en het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley krijgt het schildersbedrijf met regelmaat mensen voorgesteld. Van Kruistum vertelt: ‘’In de drukke periode hebben wij structureel een personeelstekort. Als mensen gemotiveerd zijn maakt mij hun achtergrond weinig uit als ze zich maar willen ontwikkelen. Ik ben geen groenpoeper, lacht van Kruistum, maar ik vind het belangrijk dat iedereen een kans krijgt en zelfs een tweede kans. Tarek is echt een mooi voorbeeld van hoe goed dit kan werken. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval. Het moet klikken. We hebben hier kennis gemaakt met heel wat mensen met verschillende achtergronden. Als ondernemer is het wel prettig om te weten wat de achtergrond is, zodat je daar rekening mee kunt houden. Bij Tarek liep dit heel soepel. Zijn taal is een verbeterpunt maar hij wil graag werken en past zich goed aan. Hij heeft best sterke religieuze ideeën maar ik heb hem gelijk duidelijk gemaakt dat voor ons iedereen hier gelijk is.’

Broodje kroket

Tarek (37 jaar) kwam via zijn eigen netwerk in zijn woonplaats Rhenen al in contact met het bedrijf van Kruistum. Accountmanager Franka van Schuppen van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley zorgde voor een officieel sollicitatiegesprek. Hij is nu twee jaar in dienst en heeft nu een vast contract. Tarek is daar heel blij mee en trakteerde zijn collega’s op een broodje kroket. Hij is al aardig geïntegreerd dus. 

Financiële steun

Van Kruistum vertelt: ‘’Bij ieder nieuw personeelslid moet je natuurlijk eerst investeren en dat geldt voor Tarek nog een beetje extra. Daar moet je als ondernemer wel tijd voor hebben. De financiële ondersteuning vanuit de gemeente helpt daarbij. Het is natuurlijk heel fijn wanneer de samenwerking een succes wordt, ook als bewijs richting het team dat het kan slagen. Tarek heeft zijn plek binnen het team moeten veroveren en dat is gelukt. Ze noemen hem nu Kees. Een schilder word je niet zomaar het vereist veel productkennis. Tarek is iemand die bij vragen naar je toe komt dat werkt prettig.’’

Pak deze kans

Tarek vertelt trots over zijn baan: ‘Ik ben blij dat ik met mijn kinderen en vrouw in Rhenen woon en bij dit grote bedrijf werk. Dit bedrijf heeft een goede naamsbekendheid en ik krijg veel vertrouwen. De positieve sfeer en communicatie is voor mij nieuw. In Nederland wordt er veel gesproken over werk, op een positieve manier. In Syrië werkt dat heel anders. Daar is werk gewoon werk. Ik heb hier al heel veel gelachen, dat is belangrijk. Ik blijf lachen.
Zes jaar gelden kwam ik naar Nederland en na verschillende AZC’s kwamen we in Rhenen terecht. Ik was gelijk gemotiveerd om te werken en ging al snel aan de slag met een vrijwilligersbaan waar ik onder andere schoonmaakte op de school van mijn drie kinderen. Ik ben heel gelukkig hier, ik blijf mezelf graag ontwikkelen en ben trots dat ik mijn eigen geld verdien, in een groot huis woon en een eigen auto heb. Nederland is een goed land, iedereen krijgt wat. Ik vind het heel belangrijk dat ik daar een bijdrage aanlever en niet mijn hand op hoef te houden voor een uitkering. Maar dat is voor iedereen anders. Ik ben goed begeleid door Franka van Schuppen. Zo haalde ik bijvoorbeeld ook mijn VCA-diploma.

Tegen andere vluchtelingen wil ik zeggen: Pak deze tweede kans die je krijgt van Nederland.’’