Ik doe er weer toe

Weer aan het werk als 50-plusser

Akke (55 jaar) woont in Bennekom (Ede). Zij werkt naar ieders tevredenheid drie dagen per week als secretaresse voor het UWV WERKbedrijf, locatie Raadhuis Ede. Het hebben van een baan is voor haar geen vanzelfsprekendheid.

Na dertig jaar bij een woningcorporatie in Wageningen gewerkt te hebben stond Akke na een reorganisatie op straat. Veel banen volgden maar ze waren allemaal van korte duur. Bij de laatste werd ze ziek van haar werk door de vervelende sfeer. Na een half jaar ziektewet belandde ze in de WW. Dit duurde twee jaar. Akke vertelt: ‘’Het was echt heel confronterend om zonder werk thuis te zitten en de afstand naar een baan werd voor mijn gevoel steeds groter. Je staat echt buitenspel. Ik volgde de opleiding tot WMO-consulent maar zonder ervaring kwam ik daar niet tussen, bleek na vele sollicitatiepogingen bij verschillende gemeenten.’’

Succesvol naar werk

‘’Ik volgde de training ‘succesvol naar werk’ bij het UWV. Daar kreeg ik tips over de inzet van social media, oefende ik een sollicitatiegesprek en onderzocht ik welke mogelijkheden ik had. Het was een fijne groep waar we elkaar hielpen. In het begin van de coronaperiode stuurde ik een mail naar het UWV waarin ik open solliciteerde als vrijwillige administratieve kracht. Ik dacht dat ze wel wat hulp konden gebruiken in de drukke tijd. Ik wilde graag iets terug doen voor mijn uitkering en zo kon ik mooi ervaring opdoen. Ik kreeg een leuke reactie, mijn mail was opgevallen maar ze namen geen vrijwilligers aan omdat ze gevoelige persoonsgegevens verwerken. Wel kwam er een functie van secretaresse vrij. Ik solliciteerde, voerde twee gesprekken via de digitale weg en werd aangenomen!’’

Werkgever anno nu

‘’8 juni startte ik als secretaresse voor drie managers en ondersteun ik de afdeling. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ik heb een afwisselende baan en veel contact met mensen. In deze tijd is er minder live contact met collega’s maar dat komt vast goed. Ik werk veel thuis en word deels op afstand ingewerkt en deels op kantoor. Het hebben van een baan betekent voor mij dat ik er weer bij hoor en iets bij kan dragen wat nut heeft. Dat geeft een positief gevoel en zelfvertrouwen. Het is natuurlijk ook fijn om weer een eigen salaris te verdienen. Ik heb een partner met een baan, maar ben graag onafhankelijk. Ik zou tegen andere kandidaten willen zeggen: ‘’Geef de moed niet op, soms duurt het wat langer maar als je blijft kijken naar de mogelijkheden en meebeweegt, dan lukt het je. Ook als 50-plusser!’’ Je brengt veel ervaring mee en een divers team voegt echt iets toe voor werkgevers. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen van werkgever UWV.’’

Cirkel rond

Accountmanager Marleen van der Meer van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley behandelde de vacature en kreeg veertien reacties van werkzoekenden met een uitkering, aangedragen door het UWV en de gemeenten in de arbeidsmarktregio. ‘’Door initiatief te nemen en haar uitkeringsorganisatie te mailen met haar vrijwilligerswerkaanbod viel Akke bijzonder op. Het UWV had op het juiste moment een vacature en wil natuurlijk het goede voorbeeld geven en zo is de cirkel voor iedereen rond’’, aldus van der Meer.

Fotobijschrift: Akke thuis aan het werk.