Voor de ondersteuning om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, kun je in aanmerking komen voor subsidies en ondersteuning. De regelingen zijn geen financiële lokkertjes. Het zijn reële bedragen om je investering in de kandidaat te compenseren en risico’s te verkleinen. Ondernemen met je hart, wij helpen graag met de start. Wil je weten op welke voordelen u kunt rekenen met de inzet van een werknemer die een opstap nodig heeft?
Een accountmanager vertelt je graag over de mogelijkheden die passen bij je organisatie.
In het kort op een rij:
Loonkostensubsidie (banenafspraak)
De loonkostensubsidie is een onderdeel van de Participatiewet die in 2015 in werking is getreden. Met deze wet heeft de overheid alle mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ondergebracht in één regeling. Deze regeling geeft arbeidsgehandicapten de mogelijkheid om deel te nemen aan de publieke en private sector. De Participatiewet richt zich op mensen in de WWB, Wajong en WSW. Stel dat deze medewerker minder productief is, dan wordt het verschil in productiviteit gecompenseerd. Dit kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor schoolverlaters (van het vso, pro en de entreeopleiding mbo), wanneer tijdens de werkzaamheden blijkt dat zij verminderd productief zijn. Een onafhankelijke arbeidsdeskundige bepaalt de loonwaarde: het salaris gecorrigeerd voor de lagere productiviteit. De loonkostensubsidie die u ontvangt is het verschil tussen het wettelijk minimumloon en de loonwaarde. Wij adviseren je graag.
Loondispensatie Wajong (banenafspraak)
Kan een werknemer die uit een Wajong-uitkering komt minder aan dan andere werknemers? Dan mag je tijdelijk minder loon betalen. Het UWV vult dan de rest van het salaris aan. Deze regeling kan een half jaar tot vijf jaar duren. Wij adviseren je graag.
No-riskpolis
Twijfel je over een sollicitant met een handicap of ziekte? Het risico op uitval is wellicht hoger dan normaal. In dat geval kunt u gebruik maken van de no-riskpolis. Bij ziekte blijft u loon aan de werknemer doorbetalen. Het UWV beoordeelt de ziekte en betaalt de no-riskpolis aan u uit. De hoogte daarvan hangt af van de cao of van het soort dienstverband. Werkgevers die mensen in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, al meer dan een jaar werkloos zijn en een WW-uitkering ontvangen, worden gecompenseerd als deze werknemers uitvallen vanwege ziekte. Wij adviseren je graag.
Jobcoaching
Een jobcoach helpt werknemers bij het inwerken en hij maakt een persoonlijk trainingsprogramma om het werk te leren. Een jobcoach begeleidt werknemers ook op de werkvloer en zorgt er voor dat de werknemer zijn taken zo zelfstandig mogelijk kan uitvoeren. Ook kan de jobcoach u als werkgever en directe collega’s van de werknemer begeleiden, bijvoorbeeld door u te leren hoe je de werknemer moet begeleiden bij het uitvoeren van het werk en wat u kunt doen bij problemen. Het doel is zorgen dat u een productieve en goed functionerende medewerker in uw team heeft.
We onderscheiden twee vormen van jobcoaching:
1. Uitkerende instantie regelt de jobcoach
De uitkerende instantie (gemeente/UWV) stelt – in afstemming met de werkgever en de werknemer – een jobcoach beschikbaar. In overleg met de
werknemer, de werkgever en de betreffende jobcoach wordt het aantal begeleidingsuren en de duur van de begeleiding bepaald. Voor jou en jouw
werknemer zijn hier geen kosten aan verbonden.
2. Je hebt een jobcoaching in dienst
Als je zelf een gecertificeerde jobcoach in dienst heeft of een overeenkomst heeft gesloten met een jobcoachorganisatie die voldoet aan de
kwaliteitskenmerken van het UWV, kun je een vergoeding ontvangen. De hoogte van de vergoeding is gebaseerd op de normbedragen van het UWV.
Fiscale voordelen
Vanaf 1 januari 2025 verandert een aantal regelingen uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Zo wordt het lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft. Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt in stappen afgebouwd. Er komen ruimere voorwaarden voor het LKV voor arbeidsbeperkte werknemers. Klik voor meer informatie.
Proefplaatsing
Wil je iemand aannemen maar twijfelt u nog of hij of zij goed zal functioneren? Soms is dan een proefplaatsing mogelijk. Uw nieuwe werknemer krijgt dan gewoon zijn of haar uitkering doorbetaald en je hoeft als werkgever geen salaris te betalen. Wel dien je ervoor te zorgen dat de werknemers is verzekert tegen ongevallen en aansprakelijkheid. De proefperiode duurt maximaal twee maanden.Bij een plaatsing met loonkostensubsidie geldt de proefperiode altijd. In die periode wordt namelijk de loonwaarde vastgesteld. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Functiecreatie
Stel, je wilt iemand met een arbeidsbeperking aannemen, maar je weet niet goed wat u hem of haar kunt laten doen. Heel herkenbaar. En toch zijn er vaak veel eenvoudige deeltaken die iemand met een arbeidsbeperking uitstekend kan uitvoeren. Wij begeleiden u graag kosteloos bij het creëren van een nieuwe functie voor iemand met een arbeidsbeperking. Functiecreatie bestaat uit een aantal stappen die je met ons doorloopt. Daarin helpen we je met het anders inrichten van werkprocessen en het afsplitsen van taken. Wij adviseren je graag.
Loonwaardemeting en aanvulling salaris
Wil je iemand met een verminderde arbeidsproductiviteit als gevolg van een handicap of ziekte aannemen? Dan laten wij een gecertificeerde loonwaardemeting uitvoeren door één van onze specialisten. Zij kijken hoe hoog de productiviteit is ten opzichte van een ‘gezonde’ collega. Is die productiviteit bijvoorbeeld 70% dan betaalt u ook maar 70% van het salaris. De overheid vult het salaris vervolgens aan tot 100% van het minimumloon.
Brug-WW
Brug-WW is bedoeld om werknemers om te scholen met behoud van hun WW-uitkering. Brug-WW geldt ook voor werknemers die werkloos dreigen te worden en die minimaal acht uur per week in loondienst zijn of blijven. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Werkvoorzieningen
Werkvoorzieningen worden ingezet als mensen met een arbeidshandicap dit nodig hebben om te kunnen werken. Vier soorten:
1) Vervoersvoorziening
2) Aanpassing werkplek (meeneembaar en niet-meeneembaar)
3) Intermediaire voorzieningen
Regelingen en subsidies in het kort