Schoorstenen nieuwe materie voor vluchteling

Bijna zes jaar geleden vluchtten Mustafa (40 jaar) en zijn gezin uit Syrië naar Nederland. Zij vluchtten voor de oorlog door de constante druk van racisme en discriminatie. Zij vertrokken naar Nederland en moesten een nieuw leven opbouwen. Na verschillende banen werkte Mustafa via het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) bij Exclusieve Schoorstenen in Ede. Hij is heel blij met deze baan. Lees hier zijn verhaal.

Mustafa vertelt gedreven: ‘’Toen we hier kwamen wonen hebben wij er voor gekozen om eerst de taal heel goed te leren. Taal is echt een sleutel van alles dus daar ging ik gelijk mee aan de slag. Ik haalde mijn inburgeringsdiploma op het hoogste niveau (B2). Ik nam een abonnement op verschillende kranten en maakte samenvattingen. Doordat ik in Syrië bedrijfseconomie studeerde, heeft politiek mijn interesse. Niet het makkelijkste onderwerp in taal maar wel heel leerzaam. Ondertussen ontving ik een uitkering om van te kunnen leven. In het begin moest ik wennen aan het wonen in Ede maar al snel waren wij heel blij dat we hier wonen met ons gezin.’’

Aan de slag

‘’Ik haalde het inburgeringsdiploma en ging aan de slag. Verschillende banen volgden, zo ging ik ook aan de slag als docent assistent Nederlands bij een taalschool in Utrecht waar ik andere inburgeraars de taal leerde. En als tolk bij de gem Ede. Ik had verschillende parttime banen zoals post bezorgen maar wilde graag fulltime aan de slag én voldoende uitdaging. Ik werkte tijdelijk als orderpicker en zocht een baan die echt bij mij past en waar ik een zelfstandig leven mee kan opbouwen, dus zonder uitkering. Dat lukte, na een rondgang van drie verschillende bedrijven van ondernemer Wim Hardeman bezocht hij, samen met Marije Laarhoven accountmanager bij het WSP, het bedrijf Exclusieve Schoorstenen. Ik voelde mij er meteen thuis en het bedrijf bood genoeg doorgroeimogelijkheden. De schoorstenen zijn ware kunstwerken. Na een gesprek kon ik daar gelijk aan de slag, ik startte in de productiehal en leerde veel over schoorstenen. Na twee maanden volde ik de cursus Palette CAD tekenen in Maastricht. Al snel werkte ik 2 dagen per week op kantoor en 3 dagen op productie. Vanaf dit jaar werk ik 4 dagen per week als tekenaar en nog 1 dag in de week in de hal. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en werk inmiddels als assistent werkvoorbereider. Ik heb leuke collega’s en we vormen een hecht team.’’

Welvarend

‘’Als kind groeide ik op in een welvarende omgeving. Mijn vader had vroeger een groot olijfoliebedrijf en ondanks dat er geld genoeg was, kreeg ik al jong mee dat het belangrijk is om hard te werken. Als kind snapte ik hier niks van maar nu ben ik mijn vader heel dankbaar. Mijn vader heeft niks meer en het leven daar is heel moeilijk. Als de verbinding lukt, hebben we ongeveer 1 keer per maand contact. Ik stuur regelmatig geld. Dat is echt mijn verantwoordelijkheid. Andersom zou mijn familie dat ook doen. De vrijheid in Nederland is heel fijn en natuurlijk een groot contrast met het leven in Syrië. Ik maak graag Koerdische muziek. In Syrië ben ik daar voor opgepakt, hier in Nederland vinden de mensen mijn muziek mooi. We spelen op scholen en in kerken. Dat is een heel rijk gevoel.’’

Drive

De werkgever is heel blij met de inzet van Mustafa. ‘’Ik krijg heel veel energie om mensen te begeleiden voor wie het hebben van een baan niet zo vanzelfsprekend is. Thuis zitten is ook niks toch?’’, vraagt de bedrijfsleider. Of het nu gaat om een vluchteling of een jongere die wat meer begeleiding nodig heeft bij de start, iedereen verdient een kans. We hebben 19 mensen op de loonlijst en maken geen onderscheid. Dit is de persoonlijke drive van Wijnand. Belangrijk is het dat als iemand een kans verdient degene ook wel een kans moet krijgen.’’

WerkgeversServicepunt ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. Werkgevers krijgen snel en deskundig precies dié informatie en begeleiding die ze nodig hebben. Als publieke organisatie inspireert het WSP bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen.