Sociaal ondernemen én een gewoon metaalbedrijf

Ondernemer Jolanda van Soest onderneemt met maatschappelijke passie en geeft met hart en ziel invulling met haar onderneming BVS Sociaal Metaal aan inclusiviteit. Zelf heeft zij een zoon met een beperking  en haar vader werd na ruim 45 jaar dienstverband aan de kant geschoven. Zij ziet dus als geen ander hoe belangrijk het hebben van een baan is en weet dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarom breekt zij graag een lans voor mensen die om wat voor reden dan ook aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan. Een oproep aan alle werkgevers in Regio Foodvalley en daarbuiten; ‘geef ze gewoon een kans en word een werkgever anno nu’.

Twee jaar geleden stopte sociaal werkbedrijf IW4 met de metaalafdeling en richtte de financieel manager, van Soest, het bedrijf BVS Sociaal Metaal op. Binnen 4 maanden tijd stond het als een huis. Van Soest wilde de mensen graag snel zekerheid kunnen bieden. Inmiddels weten veel opdrachtgevers het metaalbedrijf te vinden. Het team van twaalf mensen met uiteenlopende achtergronden maakt auto-onderdelen, maar bijvoorbeeld ook woonaccessoires. ‘‘We zijn een sociale werkgever maar we staan ook voor kwaliteit. Onafhankelijk van Erba, dus ook financieel gezien houden we zelf onze broek op. Omdat we wel onder één dak gevestigd zijn, leren de teams van Erba en BVS elkaar kennen als gewone collega’s. Zo vierden ze bijvoorbeeld, voor coronatijd, de pauzes en feestjes samen. We zijn een gewoon metaalbedrijf, waar iedereen doet waar hij of zij goed in is,” vertelt van Soest.

WerkgeversServicepunt
Via accountmanager Franka van Schuppen van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley maakte van Soest kennis met een 55-plusser die niet meer zo makkelijk aan het werk kwam. Dat kwam door zijn leeftijd en hij had nog wat andere uitdagingen waarbij hij ondersteuning nodig had. Van Soest zag gelijk een mooie kans bij Erba en binnen twee weken kon hij daar aan de slag. Zij vertelt ‘Bij mijn vader heb ik kunnen zien dat het hebben en houden van een baan zo belangrijk is, dat gun je iedereen. Mooi toch dat we dit als werkgever aan mensen kunnen bieden. Zowel bij BVS Sociaal Metaal als bij Erba. Het lijkt misschien weinig als een kandidaat een loonwaarde heeft van 30%, maar het is toch zonde als iemand dan thuis komt te zitten. Bij BVS Sociaal Metaal benutten we die 30% volledig en kunnen we die zelfs uitbouwen met de juist ondersteuning die wij structureel  bieden in de vorm van praktijklessen.”

Motivatie
‘’Medewerker Bert werkt al jaren bij Erba, hij hoort echt bij het interieur,” gaat Van Soest verder.  “Hij heeft een zoon Mike die al van kinds af aan met hem meekwam naar feestjes. Mike wilde dolgraag bij zijn vader werken, maar dat was door zijn beperking geen vanzelfsprekendheid. Nu 17 jaar later, loopt hij stage bij BVS Sociaal Metaal en komt hij na zijn stage in dienst. Mike leert hetzelfde vak als zijn vader en heeft daar écht gevoel voor.” Ze benadrukt: ‘’De loonkostensubsidie mag niet de motivatie zijn voor een werkgever om sociaal te ondernemen. De subsidie helpt om sociaal ondernemen goed in te kunnen regelen, want het kost wel tijd en energie van de werkplekbegeleiders. De juiste begeleiding die nodig is om iemand een kans te bieden moet je goed organiseren.’’

Lans breken
Van Soest zet zich in de regio in voor meer werkgeverschap anno nu. Zo is zij lid van het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) en van het werkgeverspanel van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley. Via social media geeft ze de medewerkers een podium om te kunnen laten zien wie ze zijn en wat ze met z’n allen kunnen bereiken. ‘’Het zou zo mooi zijn als iedere werkgever zijn deuren opent voor mensen die anders aan de zijlijn staan,” glimlacht van Soest.

Het certificaat PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) met het hoogste prestatieniveau hangt binnenkort boven het bureau bij Van Soest. Zij ontvangen deze van TNO en PSO Nederland.

Jolanda van Soest bij BVS Sociaal Metaal Foto: Lisette Brenkman
Het team van BVS Sociaal Metaal met in het midden Directeur Jolanda van Soest. Foto: Buonq