Sociaal ondernemen loont ook bij de BSO

Pedagogisch Medewerker Miranda (31) werkt als invaller bij BSO Spelenderwijs in Ede. Geen vanzelfsprekendheid voor haar. Het is niet aan haar te zien maar Miranda is  lichamelijk beperkt. Ze heeft de ziekte van Crohn en tijdens haar opleiding als onderwijsassistent kreeg zij een stoma. Na verschillende operaties haalde zij in 2010 haar diploma. Een accountmanager van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley koppelde haar met behulp van Uitzendbureau Synensis in Barneveld aan een passende werkplek bij Spelenderwijs. Miranda fietst nu met plezier naar haar werk.

In april 2018 volgde Miranda een werkfittraject. Miranda vertelt: ‘’Ik leerde veel tijdens dit traject en we onderzochten vooral waar mijn maximale belastbaarheid ligt. Ik werk maximaal 8 uur per week verspreid over 2 dagdelen. Het is natuurlijk niet zoveel als wat ik het liefst zou willen maar ik ben heel blij dat ik nu betaald kan werken. Dat ik naast mijn Wajong-uitkering ook geld verdien, draagt echt bij aan mijn eigenwaarde. De lichamelijke beperkingen heb ik nu geaccepteerd. Waar ik het meest moeite mee heb zijn de goed bedoelde reacties van andere mensen en de momenten dat mijn beperkingen wel zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit in een rolstoel. Daarnaast heb ik er geen enkele moeite mee om mijn beperkingen te benoemen’’.

Aanpassingen
‘’Dit werk past goed bij mij. Ik vind het leuk om met de kinderen te knutselen en lekker naar buiten te gaan. Kinderen zijn onbevangen en spontaan, dat vind ik leuk. Als invalkracht hoef ik niet bij vergaderingen te zijn of andere extra verplichtingen. Daardoor kan ik dit werk doen. Ik sta niet alleen op een groep. Op het moment dat ik een lekkage heb kan ik zo een kwartier weg zijn voor mijn verschoning. Tijdens mijn revalidatie heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan voor Stichting Stomaatje, nu staat dat op een lager pitje. Een stichting voor stomadragers, hun omgeving en de professionals. Verschillende werkzaamheden voer ik vanaf thuis uit.’’

Solliciteren
‘’Ik schreef veel sollicitatiebrieven maar ontving zeker 50 afwijzingen. Dat Wajong-stempel werkte niet mee. Ik ben nu heel blij met deze kans. Mijn beperkingen zijn puur lichamelijk dus ik functioneer prima. Ik krijg hier veel waardering. Ze staan te springen om invallers. Mensen in mijn omgeving zijn trots op mij. Toen ik mijn perforatie van mijn dikke darm had was het de vraag of ik het wel zou halen. Ik ben door de jaren heen veel vrienden kwijt geraakt. Hun leven ging natuurlijk gewoon door en ik stond in de wachtstand, zo voelde dat. Mijn man, ouders, familie en vrienden helpen waar nodig. Ik ben blij dat ik op deze manier met kinderen kan werken.’’

Miranda blij met haar baan bij de BSO.

Foto: Lisette Brenkman

 

WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley

WerkgeversServicepunt ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. Werkgevers krijgen snel en deskundig precies dié informatie en begeleiding die ze nodig hebben. Als publieke organisatie inspireert het WSP bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen.