Yonas (22) komt uit Eritrea, woont in Ede en werkt vanaf mei als vrachtwagenmonteur bij DAF-dealer Van Tilburg-Bastianen. Hij kreeg daar een mooie kans op een baan met opleidingsmogelijkheden. Steeds meer statushouders vinden een baan maar het is nog geen vanzelfsprekendheid, ook niet voor ondernemers. Wethouder Hester Veltman is nieuwsgierig naar deze samenwerking en bezocht vrijdag 5 oktober het autobedrijf.

Als statushouder is het niet eenvoudig om een baan te krijgen in Nederland. Mark Hagemans, accountmanager WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley legt uit: ‘Waar Nederlandse werkzoekenden vaak al moeite hebben om een bedrijf te benaderen is dat voor mensen die niet uit ons land komen nog lastiger. Ik heb Yonas voorgesteld bij verschillende organisaties en de zesde was bij Van Tilburg-Bastianen. Na een rondleiding herkende Yonas alle auto-onderdelen in de werkplaats en wist ze ook te benoemen. Bedrijfsleider Evert van de Fliert was onder de indruk en na bemiddeling van Mark mocht hij een dag meedraaien en verdween de koudwatervrees bij van de Fliert. Nu heeft hij een jaarcontract.’

Inspiratie
Familiebedrijf Van Tilburg-Bastianen kan goed personeel gebruiken, ook op andere plaatsen in het land. Door de succesvolle samenwerking met Yonas zijn er bij andere vestigingen ook gemeenten benaderd voor deze mogelijkheid. ‘Een geweldig mooi voorbeeld van hoe sociaal ondernemen kan lonen’, aldus de enthousiaste wethouder Hester Veltman.

Wethouder Hester Veltman, WSP accountmanager Mark Hagemans, bedrijfsleider Evert van de Fliert en Yonas voor Van Tilburg-Bastianen.