Sociaal ondernemen werkt ook in de apotheek

Na een half jaar stage bij de apotheek Veldhuizen in Ede, kreeg Dima een contract voor een half jaar. Zij woont in Ede en is heel blij dat ze hier kan werken binnen haar vakgebied. Ondanks haar universitaire studie Farmacie is dit geen vanzelfsprekendheid in Nederland. De diplomawaardering ligt hier anders. Dima is een vluchteling uit Syrië en vluchtte 2 jaar geleden. Het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) opende de deur voor Dima bij de apotheker.

Dima (26) vertelt: ‘Toen ik hier startte begon ik met logistieke taken. Zo borg ik bijvoorbeeld medicijnen op en al snel breidde mijn takenpakket uit. Nu controleer ik pakbonnen en maak ik bestellingen klaar voor patiënten en voer ik de bijbehorende administratie uit. Een secuur takenpakket met veel controletaken. In het begin was het natuurlijk lastig om de Nederlandse taal te begrijpen. Dat vroeg ook wel wat aanpassingen van mijn collega’s. Maar ze hadden geduld en het gaat steeds beter, de taal leer ik op de werkvloer en op school. Ik durf nu zelfs de telefoon op te nemen.’’

Taal

‘’Toen ik in Nederland kwam was ik echt mezelf kwijt. Deze kans en de taal leren zijn voor mij echt de sleutels om verder te komen. Het geeft mij ook steeds meer zelfvertrouwen. Ik heb het enorm naar mijn zin in Nederland en in de apotheek. Ik heb leuke collega’s en zij geven mij veel vertrouwen. Ik ben heel blij met de kansen die ik hier krijg van apotheker Jan Feenstra. Mooi om te zien dat de hiërarchie anders is dan in Syrië. Apotheker Jan is gewoon onderdeel van ons team. Een van de collega’s is heel geïnteresseerd in mijn taal dus die leer ik regelmatig woordjes. Nederland is een mooi land. De verantwoordelijkheid van een apotheek in Nederland gaat verder dan in Syrië. “Hier werken de arts en de apotheker goed samen”, vertelt Dima enthousiast.

WerkgeversServicepunt

Voor werkgever Jan is het de eerste keer dat hij een kandidaat via het WSP een kans geeft. Feenstra vertelt: ‘’Toen Trudy van Amstel, accountmanager WSP, mij belde reageerde ik heel voorzichtig. Nadat Trudy alles op een rij zette en het duidelijk was dat er minimaal risico aan vast zit durfde ik het zeker aan. Dima voegt veel toe aan ons team en past uitstekend. Je merkte ook aan het team dat het fijn was om met Dima samen te werken en haar te helpen. Ons team bestaat uit 25 mensen. Controles zijn hier heel belangrijk, we kunnen ons natuurlijk geen fouten permitteren maar er is natuurlijk ook ruimte voor een grapje. In het begin stak Dima regelmatig haar duim omhoog om aan te geven dat ze iets begreep van onze uitleg. Die duim ging steeds minder vaak omhoog omdat ze het ons in het Nederlands vertelde. Mooi om te zien die ontwikkeling. Ik ben heel blij dat we ja hebben gezegd tegen het WSP. Zij hebben echt de deur hier geopend voor Dima.’’

Toekomst

Dima wil in de toekomst graag verder studeren om apotheker te worden. ‘’Dit is een goed begin en een mooie kans. Zo kan ik mijn netwerk opbouwen en steeds een stap verder komen. Ik heb hier alle ruimte om te leren over hoe het werkt in een Nederlandse apotheek. Apotheker worden is mijn ambitie.’’

WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley

WerkgeversServicepunt ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. Werkgevers krijgen snel en deskundig precies dié informatie en begeleiding die ze nodig hebben. Als publieke organisatie inspireert het WSP bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen.