Sophie aan het werk door functiecreatie

Sophie (22) werkt als huiskamerassistente bij Het Maanderzand in Ede. Door haar rugzak heeft zij een indicatie en is deze baan geen vanzelfsprekendheid. Het woon- en zorgcentrum creëerde deze baan voor haar en is heel blij met haar inzet. Een unieke ontwikkeling die mogelijk inspireert voor andere zorginstellingen.

Petra Schoorl, HR Adviseur Het Maanderzand, vertelt: ‘Ík kreeg van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) het cv van Sophie met de vraag of wij mogelijkheden voor haar hadden. Sophie heeft een mooi cv met ervaring in de zorg en een diploma als Helpende, niveau twee. We waren gelijk geïnteresseerd en keken zorgvuldig of we haar een kans kunnen bieden. Voor Sophie is structuur en een vast aanspreekpunt belangrijk. We creëerden een nieuwe functie: huiskamerassistent op een vaste woonkamer. Het heeft positief uitgepakt, we zijn heel blij met Sophie en hebben een goede collega erbij.’’

Ondersteunen
Sophie brengt en haalt bewoners naar de woonkamer op een gesloten afdeling. Ze dekt de tafel, ruimt op en zorgt vooral voor gezelligheid voor de bewoners. ‘’Ik speel een spelletje met ze of lees een stuk uit de bijbel voor en zet koffie en thee. Een afwisselende baan waarbij ik zorg dat de verzorgers hun werk goed kunnen doen en de bewoners aandacht krijgen met gezellige activiteiten. Ik deed dit eerst twee maanden op proef en ik heb nu een jaarcontract gekregen. Ik ben heel blij met deze kans en heb het hier goed naar mijn zin. In de toekomst kan mijn takenpakket nog uitgebreid worden zodat ik de verzorgers nog meer kan ondersteunen’’, vertelt Sophie.

Aandacht
‘’Ik werk in een team met 10 collega’s op een vaste huiskamer. Het Maanderzand heeft drie huiskamers. Ik merk dat ik steeds meer een band opbouw met de bewoners. Ze vertellen eerder hun verhaal. Mooi dat ik een luisterend oor kan bieden. Dat is mijn belangrijkste taak, aandacht bieden aan bewoners. Samen een kopje thee drinken is belangrijker dan dat het vuile kopje in de keuken staat’’, vertelt Sophie enthousiast. ‘’Ik woon in het begeleid wonen-complex WoonSaam in Bennekom. De jobcoach daar spreek ik wekelijks, ook over mijn werk.’’

Ultiem
Sandra Murris accountmanager WSP, licht toe: ‘’We zijn altijd op zoek naar werkgevers die sociaal ondernemen en mensen een kans bieden. Ook in de zorg bieden we samen met werkgevers en opleiders verschillende opleidingstrajecten. De samenwerking met Het Maanderzand is natuurlijk een ultiem voorbeeld van functiecreatie.’’