‘’Onze pay-off is ‘Spelen, genieten en ontwikkelen’. Ook op de werkvloer vinden we dat heel belangrijk. We kijken goed wat mensen kunnen en zijn een mooi team van allerlei culturen, niveaus en leeftijden bij elkaar. We organiseren regelmatig bijeenkomsten, hebben een goed uitgeruste kantine en zorgen in alles voor de nodige speelse elementen. Zo hebben we een ontwikkelprogramma waar alle medewerkers gebruik van kunnen maken. We stimuleren vitaliteit en welzijn door middel van bijvoorbeeld een sportschool in het bedrijf. Natuurlijk zijn wij ook een commercieel bedrijf en werken we hard. De pakketten moeten ook iedere dag de deur uit. Maar sociaal werkgeverschap en geld verdienen kan ook hand in hand gaan waarbij iedereen het beste uit zichzelf kan halen’’.
In mei zijn zeven mensen uit Oekraïne gestart. Serdar vertelt: ‘’In het team waren er ook twijfels, vanwege het taalverschil. Het is goed om dit vooraf met elkaar te bespreken en waar nodig het systeem en het proces daarop aan te passen. Draagvlak en ambassadeurs bij de interne sleutelfiguren helpen daarbij zeker. Uiteindelijk wil iedereen deze groep een kans bieden. De eerste twee weken kwam er een tolk mee vanuit Harskamp maar die was al snel op andere plekken harder nodig. Een paar medewerkers spreken gebrekkig Engels, maar met behulp van google translate komen we ver. Samen kom je er altijd uit. We zijn gestart met eenvoudige taken en hebben dit langzaam uitgebreid. Het zijn gemotiveerde, harde werkers die hun best doen, dankbaar zijn en graag willen werken. Bovendien stellen zij zich heel vriendelijk en flexibel op. Inmiddels zijn het bijna volwaardige krachten voor ons’’.
“Het najaar is ons drukste seizoen van het jaar en kunnen we altijd extra personeel gebruiken. Tegelijkertijd merken we ook dat mensen hier graag komen werken. We kunnen genoeg uitdaging bieden door de diversiteit van taken en functies in ons distributiecentrum. Zo hebben we diverse manieren van orderpicken gekoppeld aan het vervoersmiddel waar je mee werkt zoals rijdend in een kar of in de hoogte met een heftruck. Men kan hiervoor certificaten behalen en steeds meer allround worden ingezet. Natuurlijk nemen we ook afscheid van mensen maar daar helpen we ze ook bij. Mooi en inspirerend om de groei en ontwikkeling terug te zien bij de mensen.
Collega Ruslan wordt ook ingezet als klusser.
Corinne vertelt dat ze ook in het panel zit van het WSP. ‘’Dat is een heel mooi netwerk met andere sociale ondernemers uit de regio voor het uitwisselen van ervaringen. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. De samenwerking met het WSP gaat heel goed. Zodra zij een mogelijke kandidaat op hun netvlies hebben die in het hoogseizoen aan de slag kan, neemt de accountmanager contact met ons op. Ook volgen we de werkgeverstraining Training Werk Onbeperkt (voorheen Mentorwijs). Daar krijgen we praktische handvatten. Tijdens de themabijeenkomst over werken met Oekraïners hoorden we bijvoorbeeld de vragen die je beter niet kan vragen aan iemand die een trauma heeft. Die nieuwe kennis laat ons zelf ook groeien’’.
‘’Onze magazijnwerkzaamheden zijn eigenlijk bijna iedereen wel aan te leren. Ik kan me voorstellen dat niet iedere ondernemer dit te bieden heeft maar er zijn altijd wel taken die eenvoudiger zijn en misschien gebundeld kunnen worden in een functie voor iemand. Kijken naar competenties, daar begint het mee. Zo bleek dat collega Ruslan timmerman was in Oekraïne, nu repareert hij de houten karren en bakken. Iedereen heeft zijn eigen talenten en dat is mooi om naar voren te brengen. Het begint met iemand een kans geven en samen het tegendeel van de vooroordelen te bewijzen. Belangrijk is het om je bewust te zijn van de vooroordelen. Ik zou zeggen: ga in gesprek met het WSP, zij helpen je daar graag bij’’.
“Naast het inspelen op welzijn, vitaliteit en groei proberen we aan alle kanten te bouwen aan het gemeenschappelijke vertelt Serdar. Want naast investering op individueel niveau geloven wij vooral ook dat het duurzaam is om op teamniveau elkaar te versterken. Zo is iedereen recent bij de eigenaren (Yvonne en René Lobbes) thuis geweest in het kader van ‘cultuur-bijeenkomsten’ en organiseren we regelmatig gezamenlijke ontmoetingen om verder te bouwen aan de verbinding en groei. Daarnaast proberen we alles gezellig en speels aan te kleden. Zo hebben we een goed uitgeruste kantine met alle voorzieningen en veel ontspanning, zoals spelletjes, een piano en dartborden’’.
Collega Franck samen met teamleider Sonja
Ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met een beperking hebben iets te bieden. “We nemen regelmatig ouderen van boven de 60 jaar in dienst of gepensioneerden die graag parttime willen bijdragen en werken. Daarnaast bieden wij regelmatig een werkervaringsplek of stage aan voor jongeren van bijvoorbeeld de praktijkopleiding. En dat alles maakt je organisatie niet alleen kleurrijk maar ook dat je flexibeler gaat nadenken. Er zijn landelijk diverse voorzieningen en regelingen die je kunt inzetten. Je wordt tevens gestimuleerd om de interne bedrijfsvoering beter te organiseren. Ook geeft het ons een boost om het personeelsbeleid innovatiever uit te rollen en te versterken. Dit alles zorgt voor veel voldoening en creativiteit in alle gelederen van het bedrijf. Dat zorgt op zijn beurt weer voor commitment van de hele organisatie bij inclusief en sociaal werkgeverschap’’.
Dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om aan het werk te zijn, brengt je als werkgever heel veel. Zo hebben we bijvoorbeeld een collega die de tuin onderhoudt en koeriert. Er is een functie gecreëerd speciaal voor hem en zijn kwaliteiten. Na een bepaalde periode kreeg hij een vast contract en vervolgens hebben we hem op persoonlijk en werkvlak verder zien groeien. Dat benoemen we dan ook en vieren we door hem in het zonnetje te zetten. Zo zijn we dit met hem en zijn interne begeleider Conny gaan vieren met een leuk uitje. Dat is mooi toch, straalt Serdar. Je blik wordt verruimd, het brengt positieve cultuur en het maakt ons creatiever en flexibeler.