Talenten benutten met Sociaal ondernemen

Voor werkgever JS Bouw, uitzendorganisatie en bemiddelingsbedrijf uit Ede is sociaal ondernemen een bewuste keus. Het team van JS bestaat uit 7 personen, ook supportmedewerker Maaike en financieel medewerker Hetty werken bij JS. Voor beide dames is het hebben van een baan geen vanzelfsprekendheid. Via het WerkgeversServicepunt regio FoodValley behoorden ze snel tot het team van JS.

Maaike (29) werd al op jonge leeftijd alleenstaande moeder. Ze slaagde voor de kappersopleiding en ging aan de slag. Zij kreeg met regelmaal een 0-uren contract, maar nooit een vaste aanstelling, omdat zij te “oud” werd gevonden. Hierdoor kwam zij steeds weer bij het UWV terecht. Verschillende tijdelijke contracten volgden maar uitzicht op een vaste baan bleek lastig. Maaike vertelt: ‘’Alles wordt al snel voor je ingevuld. De werkgevers die ik tegenkwam keken al snel naar mijn situatie en waren van mening dat ik niet het aantal uren kon werken dat ik wilde werken. Echt heel vervelend als je graag aan de slag wilt. Via het UWV volgde ik een aantal cursussen. Begin december vorig jaar belde mijn werkcoach met deze baan bij JS Bouw’’.

Onderdeel van de maatschappij

‘De week na mijn sollicitatiegesprek kon ik gelijk beginnen. Mijn sollicitatiegesprek was op donderdag bij JS Bouw en de week die volgde kon ik op maandag beginnen, sneller kan het eigenlijk niet gaan. Ik ben gelijk gestart voor 5 dagen per week en werk inmiddels 32 uur per week. Ik verzorg de administratie voor alle medewerkers en voor de buitenlandse medewerkers regel ik een onderkomen. Om dit werk goed te kunnen doen volgde ik een secretaresse opleiding en kreeg ik een training in het hier gebruikte softwarepakket, Jeroen ter Borg van het WerkgeversServicepunt regelde dit. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin en met het hebben van een baan voel ik me weer onderdeel van de maatschappij.’’ 

Iedereen neemt iets mee

JS Bouw is een uitzendorganisatie en bemiddelingsbedrijf ZZP-ers actief mensen in de bouw. 140 mensen aan het werk, variërend van dakdekkers tot metselaars bij zo’n 60 organisaties. ‘’Sociaal ondernemen staat hoog in het vaandel. Jeroen ter Borg van het WerkgeversServicepunt werft voor ons de kandidaten voor ons kantoor in Ede. Hij begrijpt wat wij willen en handelt snel. Hij is bereikbaar voor ons en dit maakt dat sociaal ondernemen niet ingewikkeld is. Ik hoef geen advertentie te zetten en tig sollicitatiegesprekken te voeren. Bovendien maakten we gebruik van een proefperiode waarbij de kandidaten de uitkering behouden. Zo kun je kennis maken zonder risico. Als ondernemer benutten we de talenten en hebben we een  team waarin we elkaar echt aanvullen’’, aldus de trotse directeur Gerhard van Klaveren. ‘’Morgen komt iemand met een Wajong-uitkering op gesprek om de mogelijkheden te bespreken voor een leer-werk-plek. Mooi toch als we op deze manier mensen perspectief kunnen bieden.’’

Voldoening salarisbetaling

Ook Hetty (56) was haar uitkeringssituatie zat. Zij vertelt: ‘’Na 25 jaar gewerkt te hebben als salarisadministrateur bij verschillende zorginstanties werd mijn contract niet verlengd. Ik wilde graag aan de slag en volgde op uitnodiging van het UWV een cursus 50+ om weer aan de slag te gaan. Ik maakte een LinkedIn-profiel en pimpte met aanwijzingen mijn CV op. Werkgevers zien je vaak als ‘te oud’ als je 50 plusser bent. Al snel riep ik zelf dat je als werkgever subsidie krijgt als je mij aanneemt. Mijn werkcoach belde me met deze kans en via het WerkgeversServicepunt ging ik direct op sollicitatiegesprek, waarnaik aan de slag kon bij JS. Een mooie uitdaging bij een jong bedrijf waar ik weer veel kan leren. JS betaalt de mensen per week uit en het geeft veel voldoening om dit iedere week weer in orde te maken.’’