Van fijnproever naar optiek verkoopmedewerker

‘Ik ben heel blij met deze kans’

Anita (57) woont in Wageningen en werkt nu anderhalf jaar als verkoopmedewerker bij Pearle opticien. Twee jaar geleden werkte zij als fijnproever bij een zuivelgigant, daar werd haar contract niet verlengd. Een klantregisseur van haar uitkeringsinstantie wees haar op de mogelijkheid van een optiektraject. Tijdens een opleidingstraject van drie maanden, liep zij stage bij Pearle en met het behaald mbo-certificaat kon ze daar gelijk blijven werken. Werkgever en optometrist Floor (46) is altijd op zoek naar personeel en heel blij dat ze benaderd werd door het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP), lees hier hun verhaal.

Floor vertelt: ‘‘Wij hebben vijf teamleden en kunnen altijd versterking gebruiken. Dit geldt voor de hele branche. Toen ik gebeld werd door accountmanager Els van het WSP zag ik het gelijk zitten. Als werkgever is het een mooie manier om kennis te maken zonder groot risico. Zodra Anita op haar plek zat hebben we haar een contract aangeboden. Ik word met regelmaat gebeld door Els als zij een nieuwe kandidaat op het oog heeft, dat werkt heel prettig.’’


Kies Je Kans
Anita: ‘’Ik ben echt heel blij dat ik deze kans heb gekregen en gepakt. Toen ik jaren geleden met mijn zoon bij een opticien kwam, heb ik weleens gedacht dat het me leuk leek om daar te werken. Maar daar bleef het eigenlijk bij. Nu kwam het alsnog op mijn pad en kon ik op een laagdrempelige manier ervaren of het iets voor mij is. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Klanten helpen vind ik leuk, in een korte tijd bouw je een band op, omdat het uitzoeken van een bril heel persoonlijk is. Je hebt echt contact, leuk om iemand gelukkiger te maken met iets wat bijdraagt aan je uiterlijk maar ook dat iemand beter kan zien en als dat klikt is dat heel leuk.’’

Boeiend vak
Floor vult aan: ‘’Veel mensen die dit vak uitoefenen hebben eerst een ander beroep gehad. Werken in de optiek is niet het eerste waar men aan denkt. De combinatie van modisch, medisch en technisch is wat ons vak boeiend maakt. Als Anita wil kan ze een cursus of opleiding doen. Het meeste leer je in de praktijk, ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Je kunt hier veel leren, zo zijn er naast de vele verschillende monturen, heel veel soorten brilglazen. Anita past heel goed in ons team omdat ze nieuwsgierig is en doorvraagt. Belangrijk is dat je sociaal bent, een beetje verlegen mag je echt wel zijn, dat verandert vanzelf als je klanten helpt. Een ontwikkelde fijne motoriek is fijn, voor bijvoorbeeld het stellen van de monturen. Ons werk lijkt heel exact maar het is vooral heel veel aanvoelen.’’

Kies je Kans
Dit initiatief wordt ondersteund door Kies je Kans. Een samenwerking van onder andere het Leerwerkloket, het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley en het Regionale Mobiliteitsteam. Mensen in de regio worden geattendeerd op banenmarkten, kansrijke banen, opleidingen of loopbaanadvies in de regio. Kiesjekans.nl.