Van Sierra Leone naar de vloerverwarming speciaalzaak

25 januari 2018 | Nieuws

Sociaal ondernemen loont

Donald kwam op zijn vijftiende naar Nederland vanuit Sierra Leone (West-Afrika) en startte in de schakelklas (ISK) in Arnhem met de opleiding ROC Elektrotechniek. Het taallesniveau bleek te hoog gegrepen en uiteindelijk kwam hij eind oktober 2017 via het WerkgeversServicepunt (WSP) bij Verwarming Techniek in Ede (VTE) terecht om zijn taalniveau op te halen. Dat Donald met zijn technische werkervaring daar op zijn plaats zit is wel duidelijk nu hij daar 4 dagen in de week werkt naar ieders tevredenheid. Donald monteert verdelers, een belangrijke taak om te zorgen dat de vloerverwarming werkt. Hij vertrok met zijn vader uit Sierra Leone omdat het leven daar te weinig toekomstperspectief biedt. Zijn vader verkocht zijn winkel om samen met Donald naar Nederland te vertrekken.

Sociale ondernemer
Voor Marc Leusen, eigenaar van Verwarming Techniek Ede, is het niets speciaals om iemand aan te nemen voor wie het vinden van een baan niet zo vanzelfsprekend is: ‘Inclusief ondernemen, zoals ze dat noemen past ons goed. Het maakt niet uit hoe oud mensen zijn of waar ze vandaan komen. We willen betrokken medewerkers in ons team die blijven. Het doel is dat Donald voor september 2018 zijn taal naar niveau 2 ophaalt en dat hij zich verder kan ontwikkelen in een BBL opleiding. In ons bedrijf is er plaats voor hem om door te groeien. We zijn een klein team en leidinggevende Ab is heel geduldig en begeleidt de jongens uitstekend. Mooi om te zien. Soms kost het misschien iets meer tijd maar het loont zeker en het geeft veel voldoening. Donald heeft voor ons een belangrijke taak, hij zet veel verdelers in elkaar, we bouwen echt op hem. Hij leert hier de taal beter en doet Nederlandse werkervaring op.’

Temperatuur
Op de vraag aan Donald wat hij het meest mist uit zijn thuisland antwoordt hij lachend: ‘de zon!’ Hij heeft ieder weekend contact met zijn twee moeders in Sierra Leone. In 2019 heb ik samen met mijn vader het plan om op vakantie te gaan. In Ede heb ik een tijdje gevoetbald in de A1 bij voetbalclub DTS maar op een gegeven moment vond Donald het echt te koud worden bij de trainingen. Nu is hij regelmatig in het weekend te vinden op een voetbalveld met vrienden. Donald heeft het hier goed naar zijn zin en werkt er hard aan om zijn Nederlands onder de knie te krijgen.