Mido (40) is twee jaar geleden uit Syrië naar Nederland gevlucht, woont in Ede en heeft een stage werkplek als keukenhulp in Hotel De Bosrand in Ede. Via het WerkgeversServicepunt regio FoodValley is hij daar voor twee dagen per week aan de slag gegaan bij de kookbrigade. Mido gaat daarnaast drie dagen per week via Vluchtelingenwerk naar school waar hij de Nederlandse taal leert. Door tijdens de stage de Nederlandse taal ook op de werkvloer te spreken gaat het leren van de taal veel sneller. Zo komt hij snel een stap dichter bij de arbeidsmarkt. Dat werk een zeer belangrijk onderdeel van het integratieproces is blijkt uit het verhaal van Mido.
In de praktijk blijkt de positie zoals die van Mido niet eenvoudig; een achterstand in de Nederlandse taal, moeite om competenties inzichtelijk te maken en diploma’s te laten waarderen, en het ontbreken van een (professioneel) netwerk bemoeilijken het vinden van een baan. Het WerkgeversServicepunt helpt kandidaten als Mido met het vinden van een stageplaats of een baan.
Van aannemer naar kok
In Syrië was Mido aannemer. Natuurlijk totaal iets anders dan eten voorbereiden maar toch was deze switch voor hem een logische stap. Accountmanager WerkgeversServicepunt regio FoodValley, Dickjan Otto licht toe; ”De opleiding en de papieren die in Nederland nodig zijn om aannemer te worden houden veel in en het aan de slag gaan als aannemer is voor Mido een te lange route. Een grote hobby van Mido is koken dus de brug om daar een stage bij te vinden was snel gemaakt. Zeker toen bleek dat Henry Huppelschoten, chef-kok bij Hotel De Bosrand, open stond voor een stageplaats”.
Verrassende specerijen
Henry vertelt: ‘’Ook vluchtelingen beschikken over veel competenties, hebben veel levenservaring en zijn zeer gemotiveerd om iets van hun leven in Nederland te maken. Drie jaar geleden deden wij mee met een project waarbij mensen na een korte horeca-opleiding stage liepen in een horecabedrijf. Bij ons werkte toen een dame uit Iran. Een prima ervaring die goed werkte voor beide kanten. Dus toen Dick Jan Mido aan ons voorstelde was de beslissing om hier weer aan mee te werken snel gemaakt. Mido blijkt een ontzettend leergierige en spontane man. Hij helpt ons goed met de mise en place (voorbereidende werkzaamheden) en maakt regelmatig het eten voor het personeel. Hij verrast ons met gerechten en specerijencombinaties uit zijn land. Je merkt echt dat zijn taal hier met sprongen vooruit gaat. Mooi om te zien. Wij zijn een platte organisatie waardoor ik bijvoorbeeld zelf ook ontbijt loop. Dit zorgt voor een bepaalde sfeer waar Mido zich uitstekend in thuis blijkt te voelen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat we voor goede kwaliteit gaan. Wij verzorgen veel partijen en een goede score op booking.com is voor ons van levensbelang.’’
Belang van werk
Hoe belangrijk werk voor Mido is, blijkt wel uit de trots die Mido uitstraalt als hij over zijn werk praat. Ik leer snel. Je moet wel Nederlands spreken, anders verstaat niemand je. De grammatica vind ik heel moeilijk en moet ik nog goed leren. Hier gebruik ik ook de weekenden voor. Ook bezoek ik regelmatig vrienden en mijn zus, die met haar gezin ook in Nederland woont. Met deze stage verdien ik geen salaris. Ik krijg nu een uitkering maar ik vind het vreselijk om mijn hand op te moeten houden. Ik hoop dat ik snel examen kan doen en dan aan het werk kan. Het contact met mijn collega’s maakt mijn werk heel leuk. Thuis niks doen, is niks voor mij. Dan voel ik mezelf helemaal niet van waarde. Zelf weer een salaris verdienen, het liefst met werk hier in de keuken, zou geweldig zijn. De grootste droom die ik heb is dat er een gerecht van mij hier op de kaart komt te staan. Ik vind Nederland een mooi land en ik ben hier goed opgevangen. Eerder ben ik ook in Turkije en Libanon geweest maar daar zijn ze niet zo aardig tegen mensen uit Syrië. Ik ben heel blij met de mensen om mij heen. Mijn leidinggevende is een super man”.